---
title: "Beyaz eşya satışlarında düşüş sürüyor"
type: "article"
canonical: "https://demircelik.com.tr/haber/beyaz-esya-satislarinda-dusus-suruyor"
site: "Demir Çelik"
lang: "tr"
published_at: "2026-04-14T11:08:44+00:00"
updated_at: "2026-10-04T16:30:37+00:00"
tags:
  - "Çelik Üretimi"
  - "İhracat"
  - "Piyasa Analizi"
word_count: 195
reading_time_minutes: 1
image: "https://demircelik.com.tr/img/TLZBM-wZdRL1dvuf9__EkebFU1vA1enOFJnyDa2BcCw/pr:c16x9_1200/dXBsb2Fkcy82NDAvOTY0NmNhZjkzZDk2ZjY4OC5qcGc.jpeg/beyaz-esya-satislarinda-dusus-suruyor.jpeg"
---

# Beyaz eşya satışlarında düşüş sürüyor

> Beyaz eşya satışları Şubat ayında hem iç pazarda hem de dış pazarda görülen düşüşünü sürdürdü. Beyaz eşya pazarında daralma Şubat ayında da devam etti. TÜRKBESD verilerine göre, Şubat ayında ihracat yıllık yüzde 20 düşüş kaydetti. İç satışlardaki daralma ise yüzde 14 olarak kaydedildi.

TÜRKBESD Başkanı Alper Şengül, 2026’nın ilk iki ayında iç satış, ihracat ve üretimde çift haneli gerileme yaşandığını belirterek, maliyet baskıları ve anti-damping sürecinin sektör için kritik riskler yarattığını söyledi.

TÜRKBESD tarafından yapılan ve görüşlerine yer verilen açıklamada, TÜRKBESD Başkanı Alper Şengül’e göre, sektör 2026 yılına daralma ile başladı. Ocak–Şubat döneminde iç satışlar yüzde 14 düşüşle 1,4 milyon adede, ihracat yüzde 19 gerilemeyle 2,6 milyon adede, üretim ise yüzde 26 azalışla 3,9 milyon adede indi. Şubat ayında ise üretimdeki daralma yüzde 31’e, ihracattaki düşüş yüzde 20’ye ulaşırken, iç satışlardaki gerileme yüzde 10 ile sınırlı kaldı.

İç satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 düştü

Şengül, dış talepteki zayıflık ve üretimdeki sert düşüşün sektör performansı üzerindeki baskıyı artırdığını belirtirken, soğuk haddelenmiş, galvanizli ve boyalı yassı çeliğe yönelik anti-damping soruşturmasının maliyetler üzerinde belirleyici olabileceğine dikkat çekti. Olası ilave yüklerin üretim maliyetleri, ihracat, istihdam ve nihai fiyatlar üzerinde doğrudan etkili olabileceğini vurgulayan Şengül, daralmayı derinleştirebilecek adımların tedarik zincirine yayılma riski taşıdığını ifade etti.

Verilere göre, 6 ana üründe Ocak-Şubat döneminde iç satışlar 1 milyon 404 bin 436 adet oldu. İç satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 düşüş kaydetti.

Aynı dönemde ihracat ise 2,65 milyon adet olurken yüzde 19 azalış gerçekleştirken, toplam satış hacmi ise yüzde 18 düşüşle 4,06 milyon adet seviyesinde kaydedildi.

![](dc81d97519a16486.jpg)

## FAQ

### 2026 Ocak-Şubat döneminde beyaz eşya satışları ne kadar geriledi?

TÜRKBESD verilerine göre Ocak-Şubat 2026 döneminde iç satışlar %14 düşerek 1,4 milyon adede inerken, ihracat %19 gerileyerek 2,6 milyon adede, üretim ise %26 azalarak 3,9 milyon adede indi.

### Şubat ayında üretimdeki düşüş ne kadar oldu?

Şubat 2026'da üretimdeki daralma %31'e, ihracattaki düşüş %20'ye ulaşırken iç satışlardaki gerileme %10 ile sınırlı kaldı.

### Anti-damping soruşturması sektörü neden ilgilendiriyor?

Soğuk haddelenmiş, galvanizli ve boyalı yassı çeliğe yönelik anti-damping soruşturması, maliyetleri artırarak üretim, ihracat, istihdam ve nihai fiyatlar üzerinde olumsuz etki yapabilir; sektör bu riski yüksek ciddiyette değerlendiriyor.

### Maliyet baskısı beyaz eşya üreticilerini nasıl etkiliyor?

Enerji, hammadde ve lojistik maliyetlerindeki artışlar üretim maliyetlerini yukarı iterken, dış talepteki zayıflık da eklenince sektör hem maliyet hem de hacim baskısıyla aynı anda mücadele etmek zorunda kalıyor.

### Beyaz eşya sektörü ile çelik piyasası arasındaki bağ nedir?

Beyaz eşya üretiminde soğuk haddelenmiş, galvanizli ve boyalı yassı çelik yoğun biçimde kullanılır. Sektördeki daralma, bu çelik ürünlerine olan talebi de olumsuz yönde etkiliyor.

## Tags

- [Çelik Üretimi](https://demircelik.com.tr/haberleri/celik-uretimi)
- [İhracat](https://demircelik.com.tr/haberleri/ihracat)
- [Piyasa Analizi](https://demircelik.com.tr/haberleri/piyasa-analizi)
