---
title: "Trump yönetimi çelik nihai ürünlerine de yüzde 25 gümrük vergisi getiriyor"
type: "article"
canonical: "https://demircelik.com.tr/haber/trump-yonetimi-celik-nihai-urunlerine-de-yuzde-25-gumruk-vergisi-getiriyor"
site: "Demir Çelik"
lang: "tr"
published_at: "2026-04-02T15:27:24+00:00"
updated_at: "2026-10-04T16:30:36+00:00"
categories:
  - "Çelik Ticareti"
  - "Çelik Ticaret Önlemleri, Gümrük Vergileri ve Kotalar"
tags:
  - "İhracat"
  - "Piyasa Analizi"
word_count: 241
reading_time_minutes: 2
image: "https://demircelik.com.tr/img/yhQoxoywTPF13p-Q5NqETJpWXIjUD8Czo_umH4KUYPk/pr:c16x9_1200/dXBsb2Fkcy81NjkvMDRhNjIyMGViYjExZTM1Yy5qcGc.jpeg/trump-yonetimi-celik-nihai-urunlerine-de-yuzde-25-gumruk-vergisi-getiriyor.jpeg"
---

# Trump yönetimi çelik nihai ürünlerine de yüzde 25 gümrük vergisi getiriyor

> Trump yönetimi emtia çelikte %50 tarifeyi korurken ithal metal içeren nihai ürünlere %25 vergi getiriyor. Başkanlık kararnamesi bu hafta bekleniyor.

**ABD Başkanı Donald Trump** yönetimi, çelik ve alüminyuma yönelik gümrük tarifesi rejimini yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. **The Wall Street Journal**’ın çarşamba günü konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre yeni düzenleme, emtia niteliğindeki çelik ve alüminyum ürünlerinde yüzde 50 tarifeyi korurken ithal metallerden üretilen nihai ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi getirmeyi öngörüyor. Değişikliğe ilişkin başkanlık kararnamesinin bu hafta içinde yayımlanması bekleniyor.

Planlanan iki kademeli yapı, Washington’ın mevcut tarife rejimindeki bir açığı kapatmayı hedefliyor. Bugünkü sistemde ham çelik ve alüminyum ithalatı ağır tarifelerle karşılaşırken, bu metalleri girdi olarak kullanan nihai ürünler çok daha düşük vergi oranlarıyla ABD pazarına girebiliyor. Bazı üretici ülkeler bu farkı değerlendirerek hammaddeyi yurt içinde işleyip mamul ürün olarak Amerikan pazarına ihraç ediyor — bu da koruma amacıyla getirilen tarifelerin etkinliğini zayıflatıyor.

## Türk çelik sektörüne olası yansımaları

Türkiye, ABD’ye yönelik çelik ihracatında halihazırda yüzde 50 oranında gümrük vergisiyle karşı karşıya. 2018’de Bölüm 232 kapsamında uygulanan yüzde 25’lik tarifenin Türkiye için iki katına çıkarılmasının ardından ABD pazarına erişim zaten daralmıştı. Yeni düzenleme emtia tarifelerinde bir değişiklik öngörmüyor; ancak nihai ürünlerdeki yüzde 25’lik ek vergi, Türk sanayicilerin çelik ve alüminyum içeren mamul ürün ihracatını da baskı altına alabilir.

Türk çelik sektörü ABD pazarındaki kısıtlamalara karşın son yıllarda üretim hacmini korudu ve Avrupa, Orta Doğu ile Afrika’ya yönelerek ihracat portföyünü çeşitlendirdi. Ancak dünyanın en büyük ekonomisinin tarife kapsamını genişletmesi küresel ticaret akışlarını yeniden şekillendirebilir. Yüzde 25’lik nihai ürün tarifesinin hangi ürün gruplarını kapsayacağı ve muafiyet mekanizmalarının bulunup bulunmayacağı henüz netleşmedi — kararnamenin detayları bu soruların yanıtını verecek.

## FAQ

### Trump yönetiminin çelik nihai ürünlerine getirdiği yeni gümrük vergisi nedir?

Trump yönetimi ithal metallerden üretilen nihai ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi getirmeyi planlarken emtia çelik ve aliminyumda yüzde 50 tarifeyi korumaktadır. Başkanlık kararnamesiyle hayata geçirilmesi beklenen bu iki katmanlı yapı, tarife rejimindeki açığı kapatmayı hedefliyor.

### Mevcut tarife rejimindeki açık nedir?

Mevcut sistemde ham çelik ve aliminyum ağır tarifelerle karşılaşırken bu metalleri girdi olarak kullanan nihai ürünler çok daha düşük vergi oranlarıyla ABD pazarına girebiliyor. Bu farktan yararlanan ülkeler hammaddeyi işleyip mamul ürün ihracat ediyor; yeni düzenleme bu boşluğu kapamayı hedefliyor.

### Türkiye ABD'ye çelik ihracatında halihazırda hangi tarifeyle karşı karşıya?

Türkiye, 2018'de Bölüm 232 kapsamında yüzde 25 tarifeyle başlayan ama Türkiye için iki katına çıkarılan yüzde 50 gümrük vergisiyle karşılaşmaktadır. Bu yüksek tarifeyle ABD pazarına erişim halihazırda oldukça kısıtlıdır.

### Yeni tarife Türkiye'nin mamul ürün ihracatını nasıl etkiler?

Çelik ve aliminyum içeren mamul ürünlere yüzde 25'lik ek vergi, Türk sanayicilerin bu tür ürünlerdeki ABD ihracatını da baskı altına alabilir. Hangi ürün gruplarının kapsama gireceği ve muafiyet mekanizmalarının bulunup bulunmayacağı kararnamenin yayımlanmasıyla netlik kazanacak.

### Türk çelik sektörü ABD kısıtlamalarını nasıl aştı?

Türk çelik sektörü ABD tarife baskısına rağmen üretim hacmini korurken Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'ya yönelerek ihracat portföyünü çeşitlendi. Pazar çeşitlendirme bu tür kısıtlamalara karşı sektörün ana savunma mekanizması oldu.

## Categories

- [Çelik Ticareti](https://demircelik.com.tr/celik-ticareti)
- [Çelik Ticaret Önlemleri, Gümrük Vergileri ve Kotalar](https://demircelik.com.tr/celik-ticaret-onlemleri-gumruk-vergileri-ve-kotalar)

## Tags

- [İhracat](https://demircelik.com.tr/haberleri/ihracat)
- [Piyasa Analizi](https://demircelik.com.tr/haberleri/piyasa-analizi)
