Skip to main content
Demir Çelik

Türkiye otomobil üretimi ve satışlarında düşüş trendi sürüyor

Türkiye otomotiv sanayi

Türkiye otomobil üretimi ve satışlarında düşüş trendi sürüyor

Türkiye otomotiv sanayi
Türkiye Ocak ayında 84,368 adet araç üretimi gerçekleştirdi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre %8'lik bir düşüşe işaret ediyor. Türkiye Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), merkez bankasının 2011'in ikinci yarısında kredi hacmini daraltmaya yönelik olarak ekonomiyi soğutma amacıyla aldığı kararların ve Türk lirasındaki değer kaybının, otomotiv pazarını etkilemeye devam ettiğini düşünüyor.

Bir finans uzmanı, Türk imalatçıların en önemli ihracat pazarı olan Avrupa finansal sorunlarını çözene kadar, Türkiye ekonomisinde bir yükselme beklenmediğini söyledi. Uzman ayrıca, çelik fiyatlarının arttığını, buna karşın talebin geçen yıldan bu yana sabit kaldığını belirterek, dolayısıyla yakında fiyatlarda keskin bir düşüş olabileceği yorumunu yaptı.

Bir çelik servis merkezinde Steel Business Briefing'in görüştüğü bir yetkili, otomotiv sektöründen gelen çelik talebinde geçen yılın bu dönemlerinden itibaren önemli bir azalma olduğunu ve beklentilerin de pozitif görünmediğini söyledi.

OSD, hafif ticari araçlardaki ÖTV artışının da yurtiçi satışları olumsuz yönde etkilediğini vurguladı (tabloya bakınız).

Türkiye otomotiv sektörü
Adet. Kaynak: OSD
Ocak 2011
Ocak 2012
% değişim
Üretim
91,448
84,368
-8
İhracatlar
63,230
58,984
-7
Yurtiçi satışlar
47,658
31,196
-35

Erişilebilirlik