Bakan Kacır'dan Paslanmaz Çelik Üretimine TOGG Modeli Destek: 1,2 Milyar Dolarlık Yatırıma Yeşil Işık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'de paslanmaz çelik üretimi için önerilen TOGG benzeri ortak girişim modeline destek vererek, yüksek katma değerli, vasıflı ve paslanmaz çelik üretimini artırarak sanayiye güçlü bir ivme kazandırmaya kararlı olduklarını belirtti. Metal Expo Fuarı'nda Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) tarafından yapılan çağrıya cevap veren Bakan Kacır, "Yerli ve milli üretim anlayışımızla endüstriyel kalkınmamızı kararlılıkla sürdürecek, çelik sektöründe Türkiye'nin gücüne güç katacağız" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'de paslanmaz çelik üretimi için önerilen TOGG benzeri ortak girişim modeline destek vererek, yüksek katma değerli, vasıflı ve paslanmaz çelik üretimini artırarak sanayiye güçlü bir ivme kazandırmaya kararlı olduklarını belirtti. Metal Expo Fuarı'nda Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) tarafından yapılan çağrıya cevap veren Bakan Kacır, "Yerli ve milli üretim anlayışımızla endüstriyel kalkınmamızı kararlılıkla sürdürecek, çelik sektöründe Türkiye'nin gücüne güç katacağız" dedi.
1,2 Milyar Dolarlık Yatırım ve 8 Yıllık Geri Dönüş Süresi
İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen Metal Expo Fuarı'nda PASİD tarafından gerçekleştirilen panelde, Türkiye'nin entegre bir paslanmaz çelik üretimine hazır olup olmadığı tartışıldı. Panelin moderatörlüğünü Global Stainless Steel Türkiye Ülke Müdürü Pınar Turan üstlenirken, İTÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevat Bora Derin ve Komtrade Paslanmaz Çelik Genel Müdürü Barış Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı.
Paslanmaz Çeliğin Potansiyel Büyümesi ve Türkiye'nin İhtiyacı
Komtrade Paslanmaz Çelik Genel Müdürü Barış Yılmaz, paslanmaz çeliğin dünya genelinde potansiyel büyüme oranının çok yüksek olduğunu vurgulayarak, sektörün yıllık büyüme oranının %5,8 olduğunu belirtti. Yılmaz, "Dünyada paslanmaz çelik üretimi 2020'de 50 milyon tonu aştı. 2024 yılında üretimin 58 milyon tonu aşması bekleniyor" dedi.
Türkiye'nin paslanmaz çelik üretimi yapmadığını ve hammaddenin ithal edildiğini ifade eden Yılmaz, "2018'de 598 bin ton yassı paslanmaz çelik ithalatı yapıldı. 2023'te 618 bin ton yassı paslanmaz çelik ithal edildi. Her yıl ortalama 600 bin tonluk ithalat var. İthalata dayalı üretim yapmak çok zor. Eğer üretim olursa yatırımcı daha rahat üretim ve yatırım yapabilir" şeklinde konuştu.
Yılmaz, Türkiye'de 1 milyon tonluk bir kapasite projeksiyonuyla 600 bin tonluk bir üretim tesisi kurulması gerektiğini belirterek, "Bu üretim ile iç piyasanın ihtiyacı karşılanabilir. 1,2 milyar dolar seviyelerinde bir yatırımla bu yapılabilir. Paslanmaz çelikte yapılacak bu yatırımın geri dönüşü de 8 yıl olacaktır" dedi. Ayrıca, Türkiye'de 200 milyon dolarlık paslanmaz çelik hurdasının geri dönüşümünün yapılamadığı için ihraç edildiğine dikkat çekti.
TOGG Benzeri Ortak Girişim Önerisi
İTÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevat Bora Derin, Türkiye'nin 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde demir-çelik ihracatını %30 artırdığını belirterek, "Türkiye 16 milyon tonluk çelik ihracatı ile elde ettiği gelirin yaklaşık 8'de 1'ini paslanmaz çelik ihtiyacını kullanmak için harcıyor. Bu üzücü bir durum aslında" dedi.
Derin, bazı Türk vasıflı çelik üretim tesislerinin östenitik paslanmaz çelik üretimi gerçekleştirdiklerini duyurduklarını ancak bu üretimlerin henüz satışa konu olmadığını söyledi. "Bu noktada entegre paslanmaz çelik üretim tesisi kurulması gündeme geliyor. Ancak bunun için de iyi bir fizibilite çalışması yapılmalı. Ön çalışma sonucunda yatırımcıların karar vermesi çok daha kolaylaşacaktır" ifadelerini kullandı.
Derin, TOGG benzeri bir ortak girişim grubu ve sağlanacak vergi avantajlarıyla bu yatırımların yapılmasının kolaylaşabileceğini belirtti.
Bakan Kacır'dan Destek
PASİD'in Metal Expo panelinde yaptığı TOGG modeli paslanmaz çelik üretimi çağrısına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'dan yanıt geldi. Bakan Kacır, "Yüksek katma değerli ve vasıflı çelik üretimini artırarak, paslanmaz çelik yatırımıyla sanayiye güçlü bir ivme kazandırmaya kararlıyız" dedi. Kacır, yerli ve milli üretim anlayışıyla endüstriyel kalkınmamızı kararlılıkla sürdüreceğini ve çelik sektöründe Türkiye'nin gücüne güç katacaklarını ifade etti.
Enerji Maliyetleri ve Hammadde İhtiyacı
Paslanmaz çelik üretiminde en büyük tehditlerden birinin enerji maliyetleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Derin, "Çelik üretimi en fazla enerji tüketen sektörler arasında yer alıyor. Bu da bir tehdit olarak karşımıza çıkıyor" dedi.
Ayrıca, paslanmaz çelik üretimi için nikel ihtiyacının önemli olduğunu ancak Türkiye'nin nikel rezervlerinin yetersiz olduğunu belirtti. "Türkiye'de bilinen yaklaşık 500 bin ton nikel rezervimiz var. Örneğin, yılda 1 milyon ton üretilen bir östenitik paslanmaz çelik içerisindeki nikel miktarı yaklaşık 100 bin tondur. Ülkemizdeki rezervler ihtiyacı karşılamıyor" dedi.
Derin, ihraç edilen paslanmaz çelik hurda malzemelerinin kullanımının önemli hale geldiğini ve Türkiye'nin dünyanın en büyük hurda çelik ithalatçısı olduğunu hatırlattı. "Üretim için ferronikel ve bir kısım hurda ihtiyacı ithal yolla karşılanabilir. Burada önemli olan ihracatı katma değerli hale getirecek üretimi yapabilmek" diye konuştu.
Türkiye'nin Avantajları
Paslanmaz çelik üretiminin olmazsa olmazı krom konusunda Türkiye'nin önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Derin, "Yüksek miktarda krom cevherinin yanı sıra yüksek ve düşük karbonlu ferrokrom üreticisiyiz. Bu da Türkiye için bir avantaj aslında. Türkiye'de bir paslanmaz çelik üretimi düşünüldüğünde ferrokromun çoğu Türkiye'den karşılanabilir" dedi.
Sonuç
Türkiye'de paslanmaz çelik üretimi konusunda yapılan çağrılar ve öneriler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle somut adımlara dönüşme yolunda ilerliyor. TOGG benzeri bir ortak girişim modeli ve devletin sağlayacağı teşviklerle, Türkiye'nin paslanmaz çelik üretiminde önemli bir merkez haline gelmesi hedefleniyor. Bu adımların hayata geçmesiyle, hem iç piyasanın ihtiyacı karşılanacak hem de yüksek katma değerli ürünlerle ihracat gelirleri artırılacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Demir Çelik. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.