Çin’in ham çelik üretiminin yüksek seyretmesi piyasaya zarar vermeye devam edecek
17-19 Eylül tarihleri arasında İÇDAŞ’ın Platin sponsorluğunda İstanbul Swissôtel The Bosphorus’ta düzenlenen SteelOrbis 2023 Güz Konferansı & 89. IREPAS Toplantısı 783 katılımcıyla rekor kırdı.
IREPAS’ın 40. yılına özel gala ve ödül töreninin de gerçekleştiği toplantının diğer sponsorları ise Kocaer Steel, Ekinciler Iron and Steel Industries, Inc., Kardemir Çelik Sanayi A.S, Alex Stewart International Corporation, Belgian Scrap Terminal NV, Jindal Shadeed Iron & Steel LLC, Almet Holding, Aymas Recycling Machinery, Birim Makina, Borachart, Cangüller Treyler, Formar Shipping & Trading Inc. ve StaalX oldu.
Açılış konuşmasında zayıf talep ve piyasadaki yavaşlamaya dikkat çeken IREPAS Başkanı Murat Cebecioğlu, daha önce ithalatçı konumunda olan ve ticari önlemlere tabi olmayan yeni ihracatçıların agresif tekliflerle uzun mamul piyasasındaki adil ticaret koşullarına zarar verdiklerini söyledi. Asya’nın verdiği agresif fiyatlara ve artan ihracat hacmine değinen Cebecioğlu konuşmasını küresel piyasada şu sıralar dengesiz bir görünüm olsa da bazı pozitif göstergelerin de bulunduğunu söyleyerek sonlandırdı.
Konferansın ilk oturumunda keynote konuşması yapan Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü, ÇİB Başkan Vekili ve Dünya Çelik Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dalbeler oyunun kurallarının ABD ve AB gibi gelişmiş ekonomiler tarafından yeniden yazıldığını ifade etti. Küresel ticaretin güçlü dolar, yüksek enflasyon ve dünya genelindeki anlaşmazlıklar sebebiyle gerilediğini söyledi. İspanya merkezli CELSA Group İhracat Direktörü Alexander Gordienko ise küresel uzun mamul tüketiminin yıllık %0,5 düşerek 876 milyon mt seviyesine inmesinin beklendiğini kaydetti. Filmaşin tüketiminin bu yıl yıllık %1,4 düşmesini, inşaat demiri tüketiminin ise yıllık %0,2 artmasını beklediğini vurguladı. Ayrıca fiyatlardaki düşüşün devam ettiğini ifade eden Gordienko, piyasa görünümünün sanılandan daha iyi olduğunu düşünüyor.
Yine ilk oturumda konuşma yapan Umman merkezli Jindal Shadeed’in Pazarlama Müdürü Sunil Kumar Körfez bölgesinde nihai mamul talebinin altyapı geliştirme çalışmaları ve imalat sektörünün gelişmesiyle 2030 yılına kadar 38 milyon mt’a çıkacağını belirtti. Ayrıca doğal gaz rezervleri sayesinde Orta Doğu’nun doğrudan indirgeme ve elektrik ark ocaklı üretim için bir merkez hâline gelebileceğini düşünen Kumar, bölgede hammadde fiyatlarındaki istikrarsızlık ve siyasi durumun belirsizliği gibi riskler de bulunduğunu ifade etti. Hangzhou CIEC International Genel Müdür Yardımcısı ve Orta Doğu Genel Müdürü Hüseyin Ocakçı ise Çinli üreticilerin kısıtlamalar doğrultusunda üretimlerini azaltmadığını ve Çin’den yapılan ihracatın piyasaya zarar vermeye devam edeceğini belirtti. Çinli üreticilerin kârının yüksek hammadde maliyetleri nedeniyle azaldığına dikkat çeken Ocakçı üreticilerin rekabetçi fiyat politikalarını daha fazla sürdüremeyeceğini ve fiyatlardaki düşüşün duracağını tahmin ediyor.
İkinci oturumda kısa, orta ve uzun vadeli ekonomik beklentiler üzerine dikkat çekici bir sunum yapan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, merkez bankalarının para politikaları, bunun sanayiye etkisi ve çelik sektöründeki fiyat hareketlerini etkileyen bir dizi faktörü ele alarak katılımcıların sorularını yanıtladı.
Hammadde tedarikçileri komitesi: Çin’in küresel çelik piyasası üzerinde ciddi bir etkisi var
Hammadde tedarikçileri komitesi başkanı, Stena Metal International şirketinden Jens Björkman, Çin’de çelik üretiminin yüksek olduğunu, dolayısıyla ülkede demir cevheri talebinin ve ihracatın artmasına yol açarak küresel çelik piyasasını ciddi bir şekilde etkilediğini kaydetti. Ayrıca kış aylarında çelik üretiminin azalmasının beklendiğini, bu durumun özellikle Çin’in rekabetçi fiyatları karşısında zorlanan Türkiye için ileriye dönük olarak olumlu bir gelişme olabileceğini ekledi.
Hurdaya yönelik ise Björkman, ABD’nin hurda üretiminin devam ettiğini ve düşen navlunun ABD’nin Asya’ya yönelik hurda arzındaki artışı olumlu etkilediğini kaydetti.
Editörler için not: Çelik hurdası, elektrik ark ocaklı çelik üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır. Çelik üretiminin yaklaşık %70’ini elektrik ark ocaklı tesislerde gerçekleştiren Türkiye, dünyada en fazla çelik hurdası ithal eden ülkedir.
Üreticiler komitesi: Uzun mamul piyasası zayıf talep yüzünden yavaşlıyor
Üreticiler komitesi başkanı Murat Cebecioğlu, uzun mamul piyasasının zayıf talep sebebiyle yavaşladığını söyledi. Ayrıca Mısır, Körfez ülkeleri ve Cezayir gibi ithalatçıların şu anda ihracatçı konumuna geldiklerini belirten Cebecioğlu, henüz koruyucu önlemlere tabi olmayan bu ülkelerin, zaten enerji krizi, yüksek üretim maliyetleri ve enflasyon gibi zorluklarla karşı karşıya olan Türk ihracatçıların pazar payını çaldıklarını belirtti.
Editörler için not: Çelik kütük, sıvı çeliğin 12 metreye varan uzunluklarda külçe şeklinde dökülmesiyle üretilir; inşaat demiri, çelik profil ve filmaşin gibi inşaatlarda kullanılan çelik ürünlerinin üretiminde ara mamul olarak kullanılır. İnşaat demiri ve filmaşin gibi inşaatlarda kullanılan çelik ürünleri, şekillerinden dolayı uzun çelik mamuller olarak adlandırılmaktadır. Türkiye dünyada en fazla inşaat demiri ihraç eden ülkelerden biridir.
Tüccarlar komitesi: AB uzun mamul ithalatındaki artışa karşılık kotalarda düzenlemeye gidebilir
Tüccarlar komitesi başkanı Seba International şirketinden F.D. Baysal AB çelik piyasasının durumunun yüksek faiz oranları nedeniyle dramatik bir şekilde değiştiğini, inşaat faaliyetleri ve dolayısıyla çelik talebi ile fiyatlarının önemli ölçüde düştüğünü belirterek sözlerine başladı. Mısır ve Cezayir'in Avrupa'ya gerçekleştirdiği uzun mamul ihracatı arttığı için AB’nin kotalarda düzenlemeye gidebileceğini belirtti. Ayrıca komite başkanı diğer ülkelerde verilen devlet desteklerini adil olarak değerlendirmeyen Avrupa'da "karbondan arındırma kisvesi" altında verilen sübvansiyonların artarak devam edeceğini söyledi.
Çin hakkında da yorum yapan Baysal Çinli üreticilerin üretimlerini azaltmayacağını, %90’ı yüksek fırınla yapılan çelik üretiminin azalması halinde demir cevheri talebinin azalabileceğini ancak ülkenin hurda ithalatında bir değişiklik görülmeyeceğini söyledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Demir Çelik. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.