AB'den Çin çeliğine yönelik soruşturma
AB, ABD ile işbirliği yaparak Çinli çelik üreticilerine sübvansiyon karşıtı soruşturma açmayı planlıyor.
Kısaca
- AB, ABD ile yapılacak zirvede Çinli çelik üreticilerine yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmaları duyurmayı planlıyor.
- Yetkililere göre Washington, AB'nin Çinli üreticilere karşı harekete geçmesini, 2018'de uygulanan çelik tarifelerinin yeniden yürürlüğe konulmamasıyla ilişkilendiriyor.
- Soruşturmaların bir yıla kadar sürmesi ve gümrük vergilerinin uygulanmasına yol açması bekleniyor; bu sonuç henüz kesinleşmiş değil.
Financial Times'ın haberine göre AB, Pekin'e karşı ABD ile ortak bir cephe oluşturma devam ediyor. AB, bu ay ABD ile yapacağı zirvede Çinli çelik üreticilerine yönelik sübvansiyon karşıtı soruşturmaları duyurmayı planlıyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi iki yetkilinin Financial Times'a verdikleri bilgilere göre Brüksel, Washington'un endüstrileri ucuz rekabetten koruma çabalarına katılmayı kabul etti. Yetkililer, Washington'un Brüksel'den, 2018 yılında Başkan Donald Trump tarafından AB çeliğine uygulanan gümrük vergilerinin yeniden uygulanmasından kaçınılması karşılığında Çinli çelik üreticilerine karşı harekete geçmesini istediğini söyledi.
Bir ay içinde ikinci soruşturma
AB'nin bu adımı, Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik bir soruşturma başlattığını duyurmasının ardından, Çin'e karşı birkaç ay içinde açılan ikinci soruşturma olacak. Brüksel ayrıca rüzgar türbini sektörüne yönelik bir soruşturma başlatmayı da düşünüyor. Bir yıla kadar sürmesi beklenen bu soruşturmalar gümrük vergilerinin uygulanmasına yol açabilir.
Yetkililer, AB ve ABD'nin 20 Ekim'de yapacakları toplantıda, dünya pazarını dolduran ve kendi üreticileri üzerinde baskı yaratan Çin metal ihracatını engelleyecek bir Sürdürülebilir Çelik ve Alüminyum Küresel Düzenlemesi (GSA) ilan etmelerinin beklendiğini de söylediler. Bu anlaşma, Çin'e gümrük vergisi uygulamayı kabul etmeleri halinde İngiltere ve Japonya gibi diğer ülkelere de açık olacak.
Haftalık sektör özeti ve fuar takvimi
Sektörde haftanın özetini ve yaklaşan fuarların takvimini e-postanıza gönderiyoruz.
Aboneliğinizi tamamlamak için göndereceğimiz e-postadaki onay bağlantısına tıklayın.
E-posta
-
E-posta kutunuzu açın
Onay e-postasının gelmesi birkaç dakika sürebilir.
-
Onay e-postasını bulun
Gelen kutusunda göremiyorsanız Spam / Gereksiz klasörüne de bakın.
-
E-postadaki onay bağlantısına tıklayın
Bu adımı tamamladığınızda aboneliğiniz başlayacak.
Zaten aboneyseniz yeniden onay vermeniz gerekmez. Bu form mevcut konu tercihlerinizi değiştirmez.
AB ve ABD ayrıca GSA'nın ikinci bölümü olan çelik ve alüminyum üretiminin karbonsuzlaştırılmasına ilişkin görüşmelere devam ederken kendi aralarındaki anlaşmazlığı askıya almak üzere siyasi bir anlaşma imzalayacaklar.
Kaynak: Forex