OECD, küresel çelik sektöründeki krizin derinleştiği uyarısında bulundu
OECD Çelik Komitesi, küresel çelik sektöründeki aşırı kapasitenin artması ve Çin'in piyasa dışı destek politikalarının devam etmesi nedeniyle küresel çelik krizinin derinleştiğini duyurdu. Komite, sektörün karşı karşıya olduğu sorunların çözümü için politika değişikliklerinin acilen uygulanması çağrısında bulundu.
Kısaca
- Küresel çelik sektöründeki aşırı kapasitenin 2024'teki 602 milyon tondan 2027'de yüzde 20 artışla 721 milyon tona çıkması bekleniyor.
- Çin'in çelik şirketlerine sağladığı hibeler, vergi muafiyetleri, uygun fiyatlı elektrik ve kredi desteklerinin küresel rekabet dengesini bozduğu belirtiliyor.
- OECD Çelik Komitesi toplantısı Paris'te 31 Mart-1 Nisan tarihlerinde yapıldı ve toplantıya 40'tan fazla ülkeden yaklaşık 300 hükümet ve sektör temsilcisi katıldı.
Küresel aşırı kapasite sorunu büyüyor
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel çelik sektöründe aşırı kapasitenin ciddi boyutlara ulaştığını açıkladı. 2024 yılında 602 milyon ton olan küresel çelikteki aşırı kapasitenin, 2027 yılında yüzde 20 artarak 721 milyon tona çıkması bekleniyor. Bu durumun, dünya genelindeki rekabetçi çelik üreticileri üzerinde büyük baskı yaratacağı vurgulandı.
Çin'in piyasa dışı politikaları krizi tetikliyor
OECD açıklamasına göre, Çin hükümetinin çelik şirketlerine yönelik piyasa dışı destekleri, sektörün küresel dengesini bozuyor. Çin'deki şirketlere sağlanan teşvikler arasında hibeler, vergi muafiyetleri, uygun fiyatlı elektrik tarifeleri ve piyasa koşullarına uymayan kredi destekleri bulunuyor. Çin'in çelik ihracatının 2020'den bu yana iki katından fazla artarak 2024'te 118 milyon tona ulaştığı belirtilirken, bu durumun dünya genelinde çelik fiyatlarını düşürdüğü ve sektör kârlılığını ciddi şekilde azalttığı ifade edildi.
Karbon nötr hedefleri zora giriyor
Küresel çelik sektöründeki mevcut aşırı kapasite sorununun, sektördeki kârlılığı azaltarak yeni teknolojilere yatırım yapılmasını güçleştirdiği belirtildi. Bu durumun, sektörün karbon salımını azaltma çabalarını engellediği ve küresel çelik endüstrisinin sürdürülebilirlik hedeflerini riske attığı kaydedildi.
Haftalık sektör özeti ve fuar takvimi
Sektörde haftanın özetini ve yaklaşan fuarların takvimini e-postanıza gönderiyoruz.
Aboneliğinizi tamamlamak için göndereceğimiz e-postadaki onay bağlantısına tıklayın.
E-posta
-
E-posta kutunuzu açın
Onay e-postasının gelmesi birkaç dakika sürebilir.
-
Onay e-postasını bulun
Gelen kutusunda göremiyorsanız Spam / Gereksiz klasörüne de bakın.
-
E-postadaki onay bağlantısına tıklayın
Bu adımı tamamladığınızda aboneliğiniz başlayacak.
Zaten aboneyseniz yeniden onay vermeniz gerekmez. Bu form mevcut konu tercihlerinizi değiştirmez.
Uluslararası iş birliği çağrısı
OECD Çelik Komitesi, çelik sektöründe yaşanan krizin kökenlerinin daha etkin bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirterek, küresel düzeyde çözüm önerilerinin geliştirilmesi için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Bu kapsamda, küresel çelik kapasite fazlasına ilişkin düzenlenen forumlarda ortak hareket edilmesi gerektiği vurgulandı.
Paris'te 31 Mart - 1 Nisan tarihlerinde düzenlenen OECD Çelik Komitesi toplantısına 40'tan fazla ülkeden yaklaşık 300 hükümet ve sektör temsilcisi katıldı. Toplantıda, küresel ticaretteki bölünmelerin ve artan jeopolitik belirsizliklerin ekonomik büyümeyi yavaşlattığı da ayrıca vurgulandı.